* Yapı inşaat alanı: Işıklıklar hariç, bodrum kat, asma kat ve çatı arasında yer alan mekanlar ve ortak alanlar dahil yapının inşa edilen tüm katlarının alanıdır.
*Taşıyıcı sistem: Yapıların; temel, betonarme, ahşap, çelik karkas, duvar, döşeme ve çatı gibi yük taşıyan ve aktaran bölümlerini ve istinat yapılarını ifade eder.
* Yapı sahibi, yapım işi için anlaşma yaptığı yapı müteahhidini vekil tayin edemez.
* Yapı denetim kuruluşu denetim faaliyeti dışında başka ticarî faaliyette bulunamaz. Bu kuruluşun denetçi mimar ve mühendislerinin, denetim faaliyeti süresince başkaca meslekî ve inşaat işleri ile ilgili ticarî faaliyette bulunmaları yasaktır.
* Yapı Denetin Hizmet Sözleşmelerinde Asgarî hizmet bedeli, yapı yaklaşık maliyetinin %1,5'dur. Yapım süresi, iki yılı aşan yapılarda, bu oran, her yıl için % 5 artırılır, iki yıldan kısa süren yapılarda ise her yıl için % 5 azaltılır. * Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapı denetim kuruluşlarının işlem ve faaliyetlerini denetleme yetkisine sahiptir.
*Yapı denetim kuruluşları imar mevzuatı uyarınca öngörülen fennî mesuliyeti ilgili idareye karşı üstlenir. Yapı denetim kuruluşları, denetçi mimar ve mühendisler, proje müellifleri, laboratuvar görevlileri ve yapı müteahhidi ile birlikte yapının ruhsat ve eklerine, fen, sanat ve sağlık kurallarına aykırı, eksik, hatalı ve kusurlu yapılmış olması nedeniyle ortaya çıkan yapı hasarından dolayı yapı sahibi ve ilgili idareye karşı, kusurları oranında sorumludurlar. *Yapı denetim kuruluşu denetim faaliyeti dışında başka ticarî faaliyette bulunamaz.
* Yapı denetim kuruluşunun görevden ayrılması veya mimar ve/veya mühendislerinden birinin, herhangi bir sebeple yapı ile ilişkisinin kesilmesi halinde yapı denetim kuruluşu durumu; gerekçeleri ile birlikte en geç altı iş günü içinde yazılı olarak Bakanlığa ve ilgili idareye bildirir.
* Yapı denetim kuruluşu, ruhsat ve eklerine aykırı bir yapılması halinde durumu üç iş günü içinde idareye bildirmelidir.
* Yapı Denetimi Hk. Kanun Kapsamı;
a) İmar Kanununda belirtilen kamuya ait yapı ve tesisler ile ilgili madde de belirtilen ruhsata tabi olmayan yapılar,
b) Bodrum katı dışında en çok iki katlı ve yapı inşaat alanı toplam 200 metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar,
c) Entegre tesis niteliğinde olmayan tarım ve hayvancılık amaçlı yapı ve tesisler,
d) Köy yerleşik alanlarında, belediye ve mücavir alan sınırları içinde olmayan iskan dışı alanlarda ve nüfusu 5000’in altında olan belediyelerin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bodrum katı ve çatı arası dışında en çok iki katlı ve yalnızca bir bodrum katın inşaat alanı hesaba katılmaksızın toplam inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen konut yapıları ile bunların kömürlük, otopark, depo gibi müştemilatı hariç olmak üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak yapıların denetimini kapsar.
* Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmeleri Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri yapı sahibi ile yapı denetim kuruluşu arasında akdedilir. Bu sözleşmenin bir sureti taahhütname ekinde ilgili idareye verilir.
Bu sözleşmede;
Taahhüt edilen hizmetin konusu, yeri, inşaat alanı, süresi,
Varsa yapı sahibi ile yapı müteahhidi arasında akdedilen sözleşmede yer alan yapının fiziki özellikleri,
Yapı denetimi hizmet bedeli,
Yapı denetiminde görev alacak teknik personel listesi ve diğer yükümlülükler yer alır.
* Yapı denetim kuruluşlarından, bu kanuna göre denetim görevini yerine getirmedikleri anlaşılanların veya son 3 yıl içerisinde 3 defa olumsuz sicil alanların veyahut yapı denetim kuruluşlarının ticarî faaliyette bulunmaları ile yapı denetim kuruluşunun görevden ayrılması veya mimar ve/veya mühendislerinden birinin, herhangi bir sebeple yapı ile ilişkisinin kesilmesi halinde yapı denetim kuruluşu durumu; gerekçeleri ile birlikte en geç üç iş günü içinde yazılı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve ilgili idareye bildirmemesi hallerinde denetim faaliyeti, yapı denetim komisyonunun teklifi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 1 yıla kadar durdurulur ve belgesi geçici olarak geri alınır.
* Faaliyeti 3 defa durdurulan yapı denetim kuruluşunun denetim faaliyetine son verilir ve izin belgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca iptal edilir.
* Yapı Denetim kuruluşunun sorumluluğunun süresi; yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren, yapının taşıyıcı sisteminden dolayı 15 yıl, taşıyıcı olmayan diğer kısımlarda ise 2 yıldır.
* Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Organize Sanayi Bölgeleri onaylı sınırı içerisinde yer alan tüm yapılar için % 50 indirimli uygulanır.
* Yapı Denetim hizmet bedeli, yapı yaklaşık maliyetinin %1,5’inden az olamaz.
* Yapı denetim kuruluşunun görevden ayrılması veya mimar ve/veya mühendislerinden birinin, herhangi bir sebeple yapı ile ilişkisinin kesilmesi halinde yapı denetim kuruluşu durumu; gerekçeleri ile birlikte en geç altı iş günü içinde yazılı olarak Bakanlığa ve ilgili idareye bildirir.
* Yapı denetim kuruluşunun denetleyebileceği toplam yapı inşaat alanı 360.000 m2’yi geçemez.
*Merkez Yapı Denetim Komisyonu 7, İl Yapı Denetim Komisyonu 5 üyeden oluşur.