* Kadastro ekibi; en az iki kadastro teknisyeni, mahalle veya köy muhtarı ile üç bilirkişiden oluşur. Ekipteki kadastro teknisyeni yerine kontrol memuru da görevlendirilebilir.
* Kadastro komisyonu; kadastro müdürü veya yardımcısının başkanlığında, bir kadastro üyesi ve itirazın mahiyetine göre kontrol mühendisinden veya tasarruf kontrol memurundan oluşur. Kontrol mühendisinin bulunmaması halinde yerine fen kontrol memuru katılır.
* Kadastro bölgesindeki her köy ile belediye sınırları içinde bulunan mahallelerin her biri, kadastro çalışma alanını teşkil eder.
* Kadastrosuna başlanacak bölgeler en az 1 ay, kadastro çalışma alanları en az 15 gün, mevki veya adalar ise en az 7 gün önceden alışılmış vasıtalarla ilgili köy veya mahallede ilan ettirir. Çalışmalara 3 aydan fazla ara verilmesi halinde ilan yenilenir.
* Kadastro mahkemeleri adlî tatile tabi değildir.
*Kadastro müdürü, kadastro tutanaklarına göre yapılan tespitlere dayanarak, askı cetvellerini düzenler; bu cetvelleri ve pafta örneklerini, müdüriyette ve ayrıca muhtarın çalışma yerinde 30 gün süre ile ilan ettirir.
*30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşir. Kadastro müdürü tarafından onaylanarak kesinleşen tutanaklar ile kadastro mahkemesinin kesinleşmiş kararları; kesinleşme tarihleri tescil tarihi olarak gösterilmek suretiyle en geç 3 ay içinde tapu kütüklerine kaydedilir. Bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukukî sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz.
*Afete maruz kalan yerlerde TKGM’nün olumlu görüşü alınmak suretiyle kadastro çalışmalarına başlanır. Kadastro çalışmaları sırasında Kanunda öngörülen ilanlar yapılmaz.
* Kamu hizmetlerine özgülenmiş (tahsis edilmiş), idarenin kamu hizmetlerinde kendisinin kullandığı taşınmaz mallara “hizmet malları”; herkesin ortak, genel ve doğrudan yararlanmasına özgülenmiş, kamu yararı ve toplum halinde yaşamanın vazgeçilmiş gerekleri ile, halkın önceden izin almadan ücretli veya ücretsiz yararlandığı mallar “orta malları”; doğal nitelikleri gereği kamunun ortak kullanımına açık olan mallara ise “sahipsiz mallar” denilmektedir.
*Sahipsiz mallar; Tarıma Elverişli Olmayan Yerler, Yararı Kamuya Ait Sular, Kıyılar, Ormanlar, Tabii Servet Ve Kaynaklar, Kayalar, Tepeler, Dağlar Ve Onlardan Çıkan Kaynaklar, Denizler, Göller, Akarsular, Meşelik, Çalılık, Fundalıklar, Sazlık, Bataklıklar.
*Orta malları; Mera, Yaylak, Kışlak, Harman Ve Otlaklar, Pazar Ve Panayır Yerleri, Köprü, Mezarlık Yerleri, Baltalık, Sıvat Ve Eyrek Yerleri, Kuyu Ve Genel Çeşmeler.
* Hizmet malları; Okul, Hastane, Karakol, Cami Ve Namazgah, Hükümet Konağı, Resmi Bina Ve Tesisler, İskele Ve Limanlar, Üniversite Binaları, Stadyum Ve Hipodromlar, Cezaevleri, Haller, Elektrik, Su, Kanalizasyon, Doğalgaz Gibi Teknik Altyapı Tesisleri, Lojmanlar, Askeri Tesisler ve Eğitim Ve Sosyal Tesisler.
* Kıyı, 1. Derece doğal sit alanıdır. Kıyılarda “maliye hazinesi” adına tapu kütüğüne kayıtlı taşınmaz olmaması nedeniyle, bu alanda yapılacak kıyı tesisleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından irtifak hakkı kurulmaz, bunun yerine kullanım izni verilir.